top of page

GERİ DÖNÜŞÜM SÜRECİ



Bildiğimiz gibi insanların faaliyetleri sonucu artık kullanılamayan ve çevre için zararlı hale gelmiş maddelere atık diyoruz. Atıkların çoğunluğunu, atık çöp miktarını azaltmak ve aşırı kaynak kullanımını önlemek amacıyla geri dönüşüm ile yeniden değerlendirebiliyoruz. Peki, geri dönüştürülen atıklara bu süreçte sizce neler oluyor? Gelin bu süreci birlikte öğrenelim.

Geri dönüşüm süreci malzemenin nitelik ve cinsine göre her atık çeşidi için değişkenlik gösterir. Tabi ki öncelikle en önemli işlem aşaması olan kaynakların ayrı ayrı toplanmasıyla başlar. Bu sayede atıklar çöple karışmadan toplanılır ve zaman tasarrufu sağlanır. Çöple karışmadığı için kirlenmez ve yeniden temizlenmesine gerek kalmamış olur. Bu şekilde de sudan tasarruf edilmiş olur. Daha sonra kaynakta biriktirilen atıklar kendi aralarında cam, plastik, metal ve kâğıt gibi sınıflara ayrılır. Bu sınıflara ayrılan atıklar uygun geri dönüşüm tesislerine gönderilecektir. Kaynakta bu şekilde sınıflara ayrılmaları nakliye, işçilik ve zaman tasarrufu sağlıyor. Geri dönüşüm tesislerine ulaşan atıklar fiziksel ve kimyasal değişime uğrayarak yapısına uygun şekilde yeniden kullanılabilecek ürünler haline geleceklerdir. Sonuç olarak pazara çıkar ve tekrar tüketiciyle buluşurlar.

Atıkların girdiği bu süreç çevre dostu bir uygulamanın temelini oluşturur. Geri dönüşüm, ülkemiz ve dünyamız için oldukça faydalıdır. Özellikle son dönemlerde çevreci çalışma ve uygulamaların artması çevre bilincinin de artmasına olanak sağlıyor ancak çoğu ülke geri dönüşüm için gerekli yüksek maliyetler sebebiyle atıkları, tekrar kullanılabilir hale getirmek için işlemek yerine başka ülkelere gönderiyor. Bahsedilen bu atıklar nerelere mi gönderiliyor? Başta Asya ülkeleri olmak üzere gelişmekte olan ülkelere ve ülkemize gönderiliyorlar. Bu atıklar düzgün sınıflandırılmadan yollandıklarında çöp depolarında veya plastikler gibi deniz ve okyanuslarda yerlerini alıyorlar. Maalesef hepsinin geri dönüştürülmesi hedeflenen bu atıklar hedeflerine tam anlamıyla ulaşamıyorlar. Geçtiğimiz senelerde atık ithalatı yapan birçok ülke çöplük olmak istemedikleri için ithalatı durdurdular. Bu da ülkemizi atıkları alabilecek yeni bir hedef haline getirdi. Ülkemizdeki atık ithalatının katlanarak artması beraberinde birçok sorunu getirdi ve getirmeye de devam edecek.

Peki bu durumda bizler ne yapmalıyız? Bir birey olarak hepimiz geri dönüşüme katkı sağlayabilir miyiz? Elbette. Bizler tüketici olarak farklı çeşitlerdeki atıkları birlikte atmamakla başlayabiliriz. Bazı bölgelerde ayrı çöp kutuları bulunmadığı için beraber atmak zorunda kalıyor olabiliriz. Şunu bilmeliyiz ki birlikte atılan atıklar geri dönüşüm aşamalarına fazla bir tur ekleyip maliyeti yükseltmekten başka bir sonuç doğurmaz. Bunun dışında plastik kullanımını azaltmak da oldukça iyi bir katkı ancak bulunabileceğimiz en önemli katkı bilinçlenmek ve bilinçlendirmektir. Bilinçlenelim, bilinçlendirelim…

bottom of page