Sülükayaklılar, kendilerini geçici olarak kaya, tekne dipleri gibi sert maddelere veya balina, deniz yılanı gibi canlılara bağlayan hayvanlardır. MIT mühendisleri, bu hayvanların kayalara tutunmak için kullandıkları yapışkan maddeden esinlenerek, yaralı dokuları kapatabilen ve kanamayı durdurabilen güçlü, biyouyumlu bir yapıştırıcı tasarladılar.
Yaygın olarak cerrahi sütürler yarayı kapatmak için kullanılsa da, dikiş atmak ilk müdahale ekipleri için acil bir durum sırasında gerçekleştirilmesi mümkün olmayan, zaman alıcı bir süreçtir. Bu yüzden bunun gibi durumlarda, kanayan dokuları kapatmak için sadece zamanla değil kontaminasyon olasılığıyla da başa çıkmak lazım. Bilim insanı Hyunwoo Yuk “Bu deniz canlısının uğraşmak zorunda kaldığımız karmaşık kanama problemleriyle aynı şekilde uğraştığını gördük.” diye ifade ediyor.
Sülükayaklıların yüzeye bağlanmasını sağlayan yapışkan protein molekülleri, suyu ve yüzeyde bulunan kirleticileri iten bir yağda asılı kalıyorlar ve yapışkan proteinlerin yüzeye sıkıca bağlanmasını sağlıyorlar. MIT ekibinin geliştirdiği yapışkan malzeme, tutunma sağlayan organik bir bileşikle gömülü bir polimerden ve malzemeyi güçlendiren kitosandan oluşuyor. Araştırmacılar bu malzemenin tabakalarını dondurup mikropartiküllere öğüttüler ve sonra tıbbi kullanıma uygun silikon yağda askıda kalmalarını sağladılar.
Araştırmacılar sıçanlarda yapılan testlerde, yapıştırıcının kanla kaplı dokuya uygulandıktan sonraki 15 ila 30 saniye içinde, kanamanın durduğunu gösterdiler. Domuzlarda yapılan testlerde ise Christoph Nabzdyk ve Mayo Clinic'teki meslektaşları, biyouyumlu yapıştırıcının karaciğerdeki kanamayı hızla durdurabildiğini buldu. Ayrıca çalışmalar, malzemenin vücutta yavaşça emildiğini ve eğer gerekirse bir çözelti uygulanarak yapıştırıcının daha erken de çıkarılabildiğini gösterdi.
Araştırmacılar şimdi yapıştırıcıyı daha büyük yaralar üzerinde test etmeyi planlıyorlar ve bunun travmatik yaralanmaları tedavi etmek için yararlı olacağını umuyorlar.
Editör : Merve Koçoğlu
Akademik dille yazılmış güzel ve bilgilendirici bur yazı olmuş elinizw sağlık, kaynakça da paylaşsaymışsınız keşke.